Hírek

A bor jótékony hatása

2009-10-06

Az utóbbi időben egyre több vásárlónk érkezik hozzánk azzal a kéréssel, hogy ajánljunk számukra „valami jó minőségű” bort, mert az orvosa azt javasolta, hogy naponta igyon meg egy pohár bort. Járjuk most körül ezt a témát, és vizsgáljuk meg, mi alapján mondhatjuk azt, hogy a bor kis mértékben gyógyszer…


A bor jótékony hatása
Bebizonyított tény, hogy az absztinensek nem élnek automatikusan egészségesebben és hosszabb ideig, mint az, aki rendszeresen, mértékkel egy-két pohár bort megiszik naponta.

A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták. Persze csak a megfelelő mennyiségben.
A mértékkel fogyasztott bor kedvező élettani hatása nem feltétlenül az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből ered.
A savak – a borkő-, a citrom-, a borostyánkősav – segítik a gyomorban az emésztést, főként a keményítő és zsírtartalmú anyagokat bontják. PH értéke közel esik az emésztőnedvek savanyúságához (pH 2–2,5), segíti a hasnyálmirigy működését is. Csersavtartalma – főleg a vörösborról lehet itt szó – mérsékli a felfokozódott bélműködést. (A glicerin a béltraktusban glicerinfoszfáttá alakul, s ez javítja a szervezet zsír- és nitrogéngazdálkodását.)

A különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazhatják az élettanilag fontos anyagokat. Azt mondhatjuk, hogy jótékony hatású a borok káliumtartalma (literenként 1000–1800 mg), aminek hiánya szívritmuszavarokhoz, gyorsabb pulzushoz és ugyanakkor alacsonyabb vérnyomáshoz vezet. Kalcium- (80–130 mg) és magnéziumtartalma (50–150 mg) hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén. A mangántartalom (4–10 mg) nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez. A cink (4–8,5 mg) a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos. A vas (4–50 mg) a vérképzésben játszik szerepet.

Az egészségükkel foglalkozó emberek számára egyre ismerősebben csengenek az „antoixidáns” és a „szabad gyök” kifejezések. Az antioxidánsok az egészség apró őrei, melyek segítenek megelőzni a szervezetben a környezeti ártalmak hatására képződő, valamint az anyagcsere által képzett és a baktériumok elleni védekezés során is keletkező szabad gyökök által okozott egészségkárosodásokat.
A szabad gyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható. Nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, szemészeti-, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség, valamint nem utolsó sorban az embrionális genetikai rendellenességek kialakulásában.
A borban jelenlévő antioxidánsok (vitaminok, nyomelemek, flavonoidok, stb.) gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását, ami az egyik okozója az érfalak károsodásának. A mérsékelten fogyasztott napi 1-2 pohár könnyű vörösbor csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.
Kutatások kimutatták, hogy egy kevés alkohol a vérben a HDL ("jó" koleszterin, ami védi az artériákat a zsírlerakódástól) szintjét emeli. Ez megelőzheti az artériák elmeszesedését és a szívbetegségeket. Ezenkívül a vér hígabb lesz, mivel a vérlemezkék és a véralvadási tényezők képződését az alkohol csökkenti. Esténként egy pohár bor segít abban, hogy az inzulint jobban használja a szervezetünk, vagyis kisebb az esély cukorbetegségre. Az alkoholnak ösztönző hatása van az emésztésre is. A vörösbor véd a szuvasodástól, jó szer a hasmenés ellen, mivel megöli a baktériumokat.
Napi negyed liter bor megelőzi a vesekőképződést. A bostoni Harvard Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vesekő képződés esélye borfogyasztással 40 százalékkal, sörivással 20 százalékkal csökken.
Mindezek mellett, egy kutatócsoport, az étkezési szokásoknak a szervezetre gyakorolt hatását vizsgálva, a vörösborból egy gyulladásgátló és a rákos sejteket pusztító vegyületet (resveratrol) különített el.

A borfogyasztás jótékony hatásai adnak magyarázatot az úgynevezett „francia paradoxonra”. A franciák ugyanis ugyanolyan zsírosan táplálkoznak, mint mindenütt másutt Európában, de náluk mégis ritkábbak a szívbetegségek.
A franciák és Európa más népei között pedig óriási különbség az, hogy előbbiek jóval több vörösbort isznak.

Fogyasszuk bátran tehát ezt a nemes italt, csak figyeljünk arra, hogy ésszerű határokon belül maradjunk!

Fehér- és vörösbor kínálatunkat ezen a linken érhetik el!


Tisztelettel:
BorNívó Bor- és Ajándékszaküzlet
www.bornivo.hu

Forrás:
meggybor.hu
borivo.hu
Keresés termékre

Belépés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció

Facebook

Facebook csatlakozz gomb

Hírlevél

Név: Email cím: Születési hely: Születési idő:
--
Leiratkozás

Hirdetés©2006 fps webügynökség