Hírek

Tokaji borkülönlegességek

2008-10-20

Kedves olvasóink!
Már Tokaj-Hegyalján is javában zajlik a szüret. Ezen apropóból hírlevelünkben most a tokaji borkülönlegességekkel és azok készítésével foglalkozunk.


Tokaji borkülönlegességek
Tokaj-Hegyalja különleges borainak készítésekor, valamilyen formában, közrejátszanak az aszúsodott szőlőszemek. A botritys cinerea nevű gomba az, amely elindítja az aszúsodást és ez eredményezi a borkülönlegességek jellegzetes ízét.
A borvidék egyedülálló borfajtái az aszú, a szamorodni, az aszúeszencia, az eszencia, a máslás és a fordítás.

Tokaji aszú és aszúeszencia
Az aszúkészítés az aszúbogyók feltárásával kezdődik, amelyhez az aszúszemeket külön gyűjtik.
Az aszúbor készítésének hagyományos mértékegysége a gönci hordó (136 -140 l) és a tokaj-hegyaljai puttony (25-27 kg). Az aszúkészítés puttonyszámát a régi időkben az határozta meg, hogy egy gönci hordónyi borhoz (musthoz) hány puttonynyi aszútésztát adtak. Így ázik 12 - 48 órán át, majd kipréselik. Ezután a bort nemespenésszel borított pincékben, kisméretű tölgyfahordókban érlelik legalább két évig, ezután palackozzák. A Tokaji aszú puttonyszám szerint lehet 3, 4, 5 és 6 puttonyos.
Újabban a bortörvény egyszerűen a cukortartalom alapján minősíti az aszúkat. Egy 3 puttonyos aszú legalább 60 g cukrot kell tartalmazzon literenként, innentől rendre +30 g/l cukortartalom a +1 puttonyszám feltüntetésének a feltétele. A 180 g/l, vagy több cukrot tartalmazó aszút aszúesszenciának hívják.

Eszencia
Valódi nektárnak tekinthető különlegesség. Az egymásra ömlesztett aszúszemekből saját súlyuknál fogva méz sűrűségű folyadék préselődik ki ez a különlegesség rendkívül magas cukortartalmának köszönhetően nehezen erjed és csak néhány fok alkoholkoncentrációt ér el. Többnyire nem kerül forgalomba, inkább megtartják maguknak a borkészítők.

Tokaji szamorodni
A szamorodnit az olyan szőlőfürtökből préselik, amelyek számottevő mennyiségű aszúszemet tartalmaznak, és amiből így az átlagosnál gazdagabb tartalmú bor készülhet. Magának a szamorodni szónak a lengyel jelentése (ahogy termett) viszont éppen az aszúborokétól eltérő feldolgozási módra utal. Olyan aszús szőlőre, amit úgy dolgoznak fel, ahogy az megérett a tőkén, vagyis aminek fürtjéből nem szedték ki az aszúszemeket. A szamorodni borokban a magasabb alkoholszint és szárazanyag-tartalom mellett rendszerint jelentős mennyiségű, akár 100-120 grammnyi vagy azt meghaladó cukor is megmarad. A száraz szamorodni készítése önálló világnak számít a tokaji borászkodásban, gyakran évekig is eltartó érlelése nagy odafigyelést kíván.

Tokaji fordítás
A már egyszer kiáztatott aszútésztára vagy a szamorodni törkölyére felöntött mustból vagy borból készült tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes ászkolási illattal és zamattal rendelkezik. Az aszúborokhoz hasonlóan több évig fahordóban érlelik. Nem olyan édes, mint az aszú, de ízük megidézi azt és gyakran minőségük is vetekszik vele.

Tokaji máslás
A szamorodni vagy az aszú seprőjére felöntött mustból vagy borból készült tokaji bor, amely jellegzetes ászkolási illattal és zamattal rendelkezik.


Teljes tokaji borkínálatunkat ezen a linken érheti el!

Rendeljen webshopunkon keresztül, vagy térjen be hozzánk személyesen!


Tisztelettel:
BorNívó Bor- és Ajándékszaküzlet
www.bornivo.hu
Keresés termékre

Belépés

Azonosító: Jelszó:
Regisztráció

Facebook

Facebook csatlakozz gomb

Hírlevél

Név: Email cím: Születési hely: Születési idő:
--
Leiratkozás

Hirdetés©2006 fps webügynökség